Dolany Náchod Obec Dolany, okres Náchod
kamera Kladské pomezí dětem Kladské pomezí REMO Elektra s.r.o ČEZ

Masopust 2008

(13.2. 2008)

Masopust 2008

V sobotu 9. února proběhl ve všech vesnicích v katastru obce Masopust. Ale jak to vše bylo. Už od čtvrtka odpoledne jsme začali navážet brutary, vály, hrnce, lorny, …., na hřiště do Dolan. Proto jsme už od brzkých ranních hodin mohlo začít s vařením masopustních pochoutek. Celkem 250 kg vepřového původu se postupně měnilo na ovar, kroupy, prejt, přes 600 jitrnic, guláš, přes 200 žemláků a padesát kilo tlačenky. A to vše proto, abychom lidem dopřáli trochu z té domácí zabijačky. Odpoledne děti ozdobily alegorický vlek, který kluci po obědě postavili na z lešení na šibičáku. To vše vyrábění produktů zabijačkových se protáhlo až do desáté večerní.
předání klíčůKrabčiceA je tu ten nejvíce očekávaný den sobota. Scházíme se opět brzo ráno, abychom se stačili na tu maškarádu patřičně ustrojit. Každý si vymyslel svojí masku, která se dotvořila divadelním kostýmem či doplňky. Naladit kytary dle saxofonu, aby to vše ladilo, rozdělit porce dle vesnic. Naložit na vozy. A vyrážíme v pořadí Krabčice, Sebuč, Svinišťany, Dolany a Čáslavky. V Krabčicích získáváme povolení a klíče od vesnic z rukou pana starosty Bohuslava Kočici, a tím mohl masopustní rej začít. Všude nás vítají lidé s radostí a připravenými dobroty či moky na ovíjení maškar. Zato se všem odměňujeme nejen zabijačkovými výrobky, ale také taškařicemi, tancem, muzicírováním, vtipy a dobrou náladou. A všude lidé postávají, usmívají se, někdo se přidá, někdo si zazpívá, dáme si stopečku, děti dostanou nějaký ten koláč či buchtu, lidé poklábosí, sejdou se a je legrace. Takhle ve stručnosti vypadal letošní masopust. Vše se prodalo náklady se vrátily. Tak za rok opět....

SviňišťanyDolanyČáslavky            
                  

Jirka řidičkytary

Děkuji všem nejmenovaným, kteří se podíleli aktivně na přípravě a realizaci této náročné akce. A také bych chtěl pochválit největší návštěvnost, která byla ve Svinišťanech, tak na příště budeme muset věnovat největší podíl právě této vesnici.

                                                                                                                                                        Jiří Plšek
Obecní úřad Dolany, Dolany 32, 552 01 Dolany Královehradecký kraj, tel. +420 491 813 657, obec@dolany-na.cz
design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net
×