Dolany Náchod Obec Dolany, okres Náchod
kamera Kladské pomezí dětem Kladské pomezí REMO Elektra s.r.o ČEZ

Čarodějnice 2007

(13.5. 2007)

Pálení čarodějnic 2007

 
Tato pravidelná a největší společenská akce, kterou v Dolanech pořádají divadelníci, s sebou nese tradici velkolepé vatry. Tak mi dovolte n krátkosti přiblížit, jak tato vatra vzniká.
základ vatrystavba paterUž týden předem se muselo pokácet dvacet vzrostlých kmenů převážně smrků a za pomocí traktorů a vleků svést stromy do vsi. Stavba samotná byla započata v neděli ráno (den před čarodějnicemi). Sešlo se patnáct dospělých a pět dětí. Stavba probíhala v poklidu nejen lidskýmí silami, ale i pomocí techniky tří motorových pil, traktoru a vysokozdvižného vozíku. Řezalo se, nakládalo chrastí ořezané z topolů a bříz, šlapalo se chrastí do vatry, až do sedmnácté hodiny, kdy byla vatra dokončena a měla tytozakládání vrchních pater vatra parametry:
                    

            výška:                          5,75m

            šířka základny:             4,90m

            počet pater:                 33 tj. 73 klád 

            počet fůr chrastí:          8

            výška očí čarodějnice: 8,42m

 

 

Po té jsme vatru hlídali celou noc (radši jsme u ní i přespali), aby nám jí nějaký vtipálek předčasně nepodpálil. A protože se tak nestalo, byla vatra zapálena v 20:00 hod čtyřmi fagulemi varobeny ručně z pryskyřice a pilin. Před zapálením byli, pro přítomné
 zapálení  rozhoření  hoření  čarodějnice v plamenech
 
namaskované malé čarodějnice, připraveny soutěže. Po zapálení propuklo bujaré veselí, podporované různými alko či nealko nápoji doprovázené tancem na repro muziku od DJ Petra a v deset hodin byl k velké radosti přítomných asi 1200 lidiček odpálen ohňostroj. Děkuji všem, kteří se na organizaci, přípravě a úklidu této akce podíleli.
u vatry


Jiří Plšek
Obecní úřad Dolany, Dolany 32, 552 01 Dolany Královehradecký kraj, tel. +420 491 813 657, obec@dolany-na.cz
design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net
×